Jeśli interesuje Cię zdrowy styl życia, to dobrze trafiłeś. Znajdziesz tutaj informacje o wpływie pożywienia i aktywności fizycznej na nasze zdrowie, opinie o ekologicznych kosmetykach i środkach czystości oraz książkach wartych uwagi. Zapraszam.

środa, 12 sierpnia 2015

Witaminy - wstęp

Witaminy są to organiczne związki chemiczne, które odkryto na przełomie wieków XIX i XX.
Są niezbędne do zachowania zdrowia, choć organizm potrzebuje ich on w stosunkowo małej ilości, w porównaniu z innymi składnikami odżywczymi.

Witaminy dzielimy na:

1. rozpuszczalne w wodzie:
              • witamina C (kwas askorbinowy)
              • witamina B1 (tiamina)
              • witamina B2 (ryboflawina)
              • witamina B3 (niacyna, witamina PP)
              • witamina B(kwas pantotenowy)
              • witamina B6 (pirydoksyna)
              • witamina B7 (biotyna)
              • witamina B9/11 (kwas foliowy)
              • witamina B12 (kobalamina)
2. rozpuszczalne tłuszczach:
              • witamina A (retinol i jej pochodne)
              • witamina D (cholekalcyferol i pochodne)
              • witamina E (tokoferol)
              • witamina K (fitochinon, menadion)
Witaminy regulują metabolizm oraz wspierają procesy biochemiczne uwalniające energię z trawionego jedzenia. Współdziałają z enzymami jako koenzym, będącymi katalizatorami w reakcjach chemicznych, które nieprzerwanie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki witaminom nasz organizm może sprawnie funkcjonować, rozwijać się, bronić przed bakteryjnymi infekcjami z zewnątrz. Choć witaminy nie są syntetyzowane przez organizm, to jednak niektóre z nich, takie jak witaminy K, B1,  B12 i kwas foliowy, mogą być syntetyzowane przez bakterie w różnych częściach organizmu.

Niedobór lub brak poszczególnych witamin powoduje zaburzenia fizjologiczne (utrata homeostazy), nazywane hipowitaminozami (niedobór witaminy w organizmie) i awitaminozami (zupełny brak witaminy w organizmie). Ale również przyczyną zaburzeń w organizmie może być ich nadmiar (hiperwitaminoza). Wiadomo, że niedożywienie jest destrukcyjne dla organizmu, jedzenie odpowiednich ilości pokarmu sprzyja zdrowiu, natomiast przejadanie się jest również destrukcyjne, bo prowadzi do chorób. Należy również pamiętać, że najlepsze dla naszego organizmu są naturalne źródła witamin. A o tym w kolejnych postach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...