Jeśli interesuje Cię zdrowy styl życia, to dobrze trafiłeś. Znajdziesz tutaj informacje o wpływie pożywienia i aktywności fizycznej na nasze zdrowie, opinie o ekologicznych kosmetykach i środkach czystości oraz książkach wartych uwagi. Zapraszam.

piątek, 7 sierpnia 2015

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej cz.1

Dieta  warzywno-owocowa opracowana przez dr Ewę Dąbrowską to inaczej post leczniczy.
Dlatego tymi pojęciami będę się posługiwać naprzemiennie.

Co należy spożywać?
W czasie kuracji zaleca się spożywać warzywa ubogie w substancje odżywcza takie, jak: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan, kapusta, kalafiory, cebula, czosnek, pory, ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia, sałata, zioła, koper, pomidory, papryka, jabłka, grapefruity, cytryny. Warzywa zaleca się spożywać w postaci surówek, soków, warzyw duszonych i zup gotowanych na wodzie bez tłuszczu.
Zaleca się codziennie spożywać pokarmy, zawierające bakterie kwasu mlekowego np. kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków oraz czosnek i chrzan.
Ilość pokarmów jest dowolna.

Czego należy unikać?
Nie należy w tym czasie spożywać zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa, ani słodkich owoców. Są zbyt odżywcze, hamują utratę wagi ciała, co jest równoważne z zahamowaniem procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Jednym z częstych błędów kuracji jest dodawanie do diety warzywnej pokarmów wysokoodżywczych takich, jak mleko, olej czy masło, co przerywa odżywanie wewnętrzne. Ponieważ odżywanie zewnętrzne jest wówczas nie wystarczające, więc może dojść do szeregu niedoborów pokarmowych i zahamowania procesów ustępowania chorób cywilizacyjnych.
Podczas kuracji nie należy pic mocnej herbaty, kawy alkoholu, ani palić papierosów.

Ile dieta powinna trwać?
Czas kuracji zależy od zaawansowania choroby. Najlepsze wyniki uzyskuje się po 6 tygodniach. 

W czym post może nam pomóc?
Post doprowadza organizm do stanu homeostazy czyli równowagi. Taka terapia nie leczy każdej choroby z osobna, lecz wszystkie razem. W medycynie tradycyjnej, jak wiemy, każda choroba wymaga innego lekarstwa. Lek przynosi ulgę w cierpieniu dość szybko, lecz dolegliwość powraca z chwilą, gdy zaprzestaniemy przyjmować lek. Lecząc terapią głodówkową, leki często stają się zbędne, a niekiedy nawet szkodliwe, dlatego zawsze należy je odstawiać pod kontrolą lekarza.
Najlepsze efekty uzyskuje się w typowych chorobach z przekarmienia, jak zespół X, tj.: choroba wieńcowa, cukrzyca II typu, nadciśnienie, otyłość. Kuracja jest skuteczna w zaburzeniach immunologicznych takich, jak alergie skórne, astma, nawracające infekcje, kolagenozy, a także w chorobie zwyrodnieniowej stawów, zaćmie, paradontozie, chorobie wrzodowej, stłuszczeniu wątroby. Równocześnie ustępuje szereg zaburzeń funkcjonalnych, jak zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, nerwica, jaskra itp."
Oczyszczanie organizmu z toksyn przywraca do normy główne układy "sterownicze", czyli układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczna metodą leczenia w przypadku:
  • zaburzenia odporności: częste infekcje (bakteryjne, wirusowe, grzybicze), alergie (katar sienny, astma), nietolerancje pokarmowe (migrena, mięśniobóle), choroby z autoagresji (gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół "suchego oka"), a także choroby skóry (łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema),
  • chorób neurologicznych: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane,
  • chorób endokrynologicznych: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoko prolaktyna, czy nadmiar estrogenów, torbiele jajników.
Dieta ta okazała się także skuteczną metodą w przypadku niepłodności.

Co po diecie?
Po poście powinno się wprowadzić zdrowe żywienie, oparte na pełnym ziarnie, na roślinach strączkowych, warzywach i owocach z dodatkiem mleka, najlepiej zsiadłego i twarogu. W czasie zdrowego żywienia zaleca się krótkotrwałe wstawki diety warzywno-owocowej.

Przeciwwskazania do stosowania diety:
Głównymi przeciwwskazaniami do diety warzywno - owocowej są następujące stany:

  • trudny do opanowania lęk przed dietą, który wyzwala w organizmie reakcja stresowe, uniemożliwiające włączenie się własnych samoleczących mechanizmów, również ciężkie depresje,
  • stany poważnie obniżonej odporności immunologicznej w przebiegu stosowania leków hamujących układ immunologiczny (hormony sterydowe, cytostatyki), również posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy choroba Adisona), transplantacja narządów np. nerek,
  • choroby wyniszczające, takie jak: krańcowa niewydolność narządów (dializa nerkowa, krańcowa marskość wątroby, choroba nowotworowa w stadium zaawansowanym),
  • stany związane ze wzmożonym metabolizmem (nadczynność tarczycy, okres ciąży, karmienia, u małych dzieci, u dziewcząt w okresie dojrzewania).
  1. Źródło: "Ciało i ducha ratować żywieniem" Ewa Dąbrowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...