Jeśli interesuje Cię zdrowy styl życia, to dobrze trafiłeś. Znajdziesz tutaj informacje o wpływie pożywienia i aktywności fizycznej na nasze zdrowie, opinie o ekologicznych kosmetykach i środkach czystości oraz książkach wartych uwagi. Zapraszam.

piątek, 28 sierpnia 2015

Witamina A

Pod nazwą witaminy A kryje się wiele związków m.in.: retinole oraz ich prekursory (związki wyjściowe) karoteny np. beta-karoten (prowitamina A, która występuje w roślinach).

Spożyty z pokarmem beta-karoten, w organizmie człowieka przekształcany jest w witaminę A - retinol, związek będący gotową postacią tej witaminy. Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego tłuszcze są niezbędnym składnikiem ułatwiającym wchłanianie witaminy A. Uaktywniają one soki trawienne, które biorą udział w procesie jej trawienia.



Witamina A jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć po zmierzchu, pełni rolę przeciwutleniacza - bierze udział w regeneracji komórek i tkanek, zapewnia dobrą kondycję skóry. Utrzymuje w dobrym stanie błony śluzowe przewodu pokarmowego, układu oddechowego i rozrodczego, przewodu moczowego. Posiada istotne znaczenie w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca oraz choroby wrzodowej żołądka. Bierze udział w budowie tkanki kostnej oraz w tworzeniu szkliwa nazębnego. Ponadto zwiększa odporność naszego organizmu i zmniejsza zapadalność na nowotwory piersi, szyjki macicy, płuc i żołądka.

Niedobór (awitaminoza):
Występuje u pacjentów z zespołem złego wchłaniania lub trawienia, u osób z niewydolnością wątroby lub niedoborem kwasów żółciowych w jelitach. Może występować podczas długotrwałych głodówek czy też przy długim stosowaniu diety nieskotłuszczowej i beztłuszczowej. Objawy awitaminozy pojawiają się także przy niedoborze cynku, który bierze udział w transporcie witaminy A w organizmie.

Niedobór witaminy A może prowadzić do:
- suchości skóry, włosów, spojówki i rogówki,
- bezsenności,
- zmęczenia,
- chorób skóry wraz z trądzikiem,
- utraty wagi ciała,
- upośledzenia widzenia nocnego (kurzej ślepoty),
- owrzodzenia jamy ustnej,
- zwyrodnienia plamki żółtej oka,
- infekcji,
- łupieżu,
- pleśniawek,
- utraty apetytu.

Przedawkowanie (hiperwitaminoza):
Dzieci: utrata masy ciała, bóle kości, wodogłowie, wzrost ciśnienia wewnątrzczaszkowego, niepokój, zmiany skórne (tzw. łuskowata skóra), wysychanie i pękanie ust.
Osoby dorosłe: nadmierna pobudliwość, bóle głowy, anemia, senność, zmęczenie, nudności, wypadanie włosów, suchość skóry, swędzenie, biegunka, powiększenie śledziony i wątroby, wysychanie i pękanie ust.
Kobiety w ciąży: działanie teratogenne i uszkodzenie płodu.

Należy pamiętać, że przy zrównoważonej diecie nie dochodzi do przedawkowania, ani niedoboru tej witaminy.

Źródła w pożywieniu:
- wątroba wieprzowa,
- wątroby rys, tran,
- jajo kurze (żółtko),
- sery twarogowe tłuste,
- marchew,
- szparagi,
- sałata, 
- szpinak,
- dynia,
- cykoria,
- kapusta włoska,
- liście pietruszki,
- boćwina,
- spirulina,
- ziarna zbóż,
- brokuły,
- pomidory,
- kukurydza,
- porzeczki,
- maliny,
- morele.



Wspomaga wchłanianie:
- witamina E,
- cynk,
- witamina C.

Upośledza wchłanianie:
- wysoka temperatura,
- światło,
- alkohol,
- palenie tytoniu.

1. Źródło: http://www.doz.pl/zdrowie/h1200-Witamina_A.
2. Źródło: "Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem" Bożena Żak-Cyran.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...